wtorek, 1 września 2015

Dieta kolorystyczna

Kolor w żywności
Jedzenie jest jednym z ważniejszych sposobów dostarczania organizmowi energii. Jeśli zastanowimy się również nad kolorem żywności, zaobserwujemy, że apetyt wzrasta lub znika w zależności od reakcji na kolor. Zdrowy jadłospis powinien zawierać naturalne produkty z gamy: żółtej, zielonej, czerwonej, niebieskiej i brązowozłotej. Przygotowując posiłek jednobarwny, możesz dostarczyć organizmowi potrzebną energię służącą polepszeniu równowagi w organizmie. Stosowanie naturalnych kolorów w kuchni jest całkowicie bezpieczne, a jednocześnie zmusza nas do poszukiwania i odkrywania nowych smaków. Tygodniowa dieta kolorystyczna powinna zaczynać się i kończyć na kolorze zielony, gdyż kolor ten jest oczyszczający i wprowadza równowagę do organizmu. Podział na grupy wg kolorów jest umowny, bo w przypadku niektórych owoców i warzyw trudno jest je przyporządkować do określonej grupy. Przy wyborze ważna jest jednak zewnętrzna barwa skórki.


Poniedziałek
Kolor zielony
Oliwki, szparagi, kiwi, awokado, zielony groszek, kapusta, papryka cukinia, brokuły, aloe vera, soczewica, winogrono, ogórek, szpinak, szczaw, karczochy, sałata etc.


Wtorek
Kolor żółty
Banan, ananas, melon, kuskus, żółta soczewica, kukurydza, cukinia masłowa, masło, nerkowce, ziarna, nasiona, cytryna, grejpfrut, kurkuma, żółta papryka, żółta fasolka szparagowa.
       

Środa
Kolor czerwony
Buraki, czerwona papryka, czerwone mięso, maliny, truskawki, czereśnie, porzeczki, rzodkiewki, pomidory, czerwona fasola, wiśnie, granaty, jabłka, żurawina, arbuz, czerwona cebula.


Czwartek
Kolor niebieski
Śliwki, borówki, jagody, niebieskie wodorosty, figi, jeżyny, bakłażan.


Piątek
Kolor pomarańczowy
Pomarańcze, mandarynki, marchew, dynia, kabaczek, żółtko jaj, mango, morele, papaja, gujawa, pomidory pomarańczowe, kolendra, pomarańczowa papryka.


Sobota
Kolor brązowozłoty
Brązowy ryż, imbir, soczewica brązowa, soja, pomidory koktajlowe brązowe, kakao, miód, grzyby, orzechy, ziemniaki.


Niedziela
Kolor biały
Kalafior, czosnek, cebula, biała fasola, rzodkiew, korzeń pietruszki, cykoria, białko jajek, mleko, wiórki kokosowe, sery, patisony, rzepa biała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz